Coronavirüs Salgınına Karşı Yapılacaklar

Çin'den Yayılan Öldürücü Coronavirüs Tehlikesi Büyük Ama Önlemler Basit

Çin’den dünyaya yayılan Coronavirus henüz Türkiye’de görülmedi ancak virüs öldürdüğü insan sayısı hızla artıyor. Ateş, öksürük ve nefes alma zorluğu belirtisi olanlar zaman kaybetmeden doktora başvurmalı.  Coronavirüs belirtileri gribe çok benziyor; dolayısı ile önlemler de oldukça bildik.

Coronavirus ilk defa 29 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrindeki deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir marketin 4 çalışanında görüldü. Bu marketi gelen birçok insanda da hastalık görülmeye başlandı.İncelemeler sonucunda hastalığa neden olan virüsün SARS ve MERS virüsü ailesinden olduğu açıklandı.  7 Ocak’ta Dünya Sağlık Örgütü salgını Yeni Coronavirus 2019 (2019-nCoV) olarak ilan etti.

Coronavirus, insan ve hayvanlarda soğuk algınlığı veya nezle olarak bilinen üst solunum yolu enfeksiyonuna en sık neden olan virüslerden biri ve maalesef ölümcül. Tedavisi henüz keşfedilmedi. 

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Karadeniz, yeni Coronavirus hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi:

Coronavirus grubunun aslında 1960’lı yıllardan beri var olduğunu ve deve, yarasa gibi hayvanları etkilediğinin bilindiğini anlatan Dr. Karadeniz, “Bazı tipleri insanlarda da enfeksiyona neden olabiliyor. Değişime uğrayarak farklı şekillerde karşımıza çıkanlardan biri Kasım 2002’de ilk kez Çin’de fark edilen SARS oldu. 2002 ve 2003’te dünya çapındaki salgınlarda ise çok sayıda ölüme neden oldu.” dedi.

2012’de ilk kez Suudi Arabistan’da “Orta Doğu Solunum Sendromu” olarak bilinen MERS olarak ortaya çıktığını hatırlatan Dr. Karadeniz, “Salgın çok sayıda insanı etkiledi. Bu virüsle enfekte olan birçok kişi, ateş, öksürük, nefes darlığı yaşadı ve ağır hastaların çoğunun ölümüne sebep oldu.” diye anlattı.

Coronavirüs Nasıl Bulaşır?

Dr. Karadeniz, şöyle devam etti:

“İnsandan insana solunum yolu, öksürük, hapşırık, dokunma, el sıkma, öpüşme, sarılma, mutfak gereçlerinden ortak yeme içmeyle bulaştığını biliyoruz. Ve hasta kişiyle yakın mesafeden konuşma, bulaşmaya neden olabiliyor. Virüsün olduğu yüzeylere, cisimlere temas ettikten sonra elleri yıkamadan ağız, burun göze temas etmek de hastalığa neden oluyor. Yani Coronavirus diğerleri gibi öksürme ve hapşırma kaynaklı damlacık yoluyla bulaşıyor denilebilir.”

İnsandan insana solunum yoluyla geçmesi virüsün hızla yayılmasına sebep oluyor. virüslü damlacıklarla temas etmiş yüzeylerle temas ve ellerin ağız, burun ve gözle teması salgına yakalananları hızla arttırıyor.

Corona virüs belirtileri

Hastalığın kuluçka süresinin MERS ve SARS gib  14 gün olabileceğini söyleyen Dr. Karadeniz, “Hastalarda 39 dereceyi bulan yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı ile seyrettiği, boğaz ağrısı, burun akıntısı da gözlenen şikayetler arasında yer alıyor. Orta-ağır bir tablo olarak kendini gösteren hastalık sağlıklı genç bireylerde daha hafif seyrediyor. Ancak yaşlı ve akciğer hastalığı, kanser, diyabet gibi hastalıkları olan grupta ağır seyrediyor ve ölümler gözleniyor.” dedi

Coronavirüsten nasıl korunmalı?

Dr. Karadeniz, “Son 14 gün içinde salgının kaynaklandığı veya görüldüğü ülkelere seyahat edenler veya bu ülkelere gidip-gelen kişiler ya da tanı almış bir hastayla aynı ortamda bulunmuş kişiler dikkatli olsun. Ateş, öksürük ve nefes alma zorluğunuz varsa doktora başvurun. Erken tıbbi yardım alın” diue uyardı.

Dr. Karadeniz, Coronavirus tedavisi için bir ilaç ya da aşı henüz yok. Dr. Karadeniz, alınması gereken önlemleri şöyle anlattı:

*             Eller dezefenkten ile temizlenmeli ya da  su ve sabunla en az 20 saniye çok detaylı yıkanmalı

*             Eller temzilenmeden asla yüze, ağız ve buruna dokunulmamalı.

*             Hasta insanlardan uzak durmalı yakın temasdan özenle kaçınılmalı.

*             Kapı kolu, telefon, klavye gibi sık dokunulan ve ortak kullanılabilen nesneler sık sık temizlenip dezenfekte edilmeli.

*             Öksürük ve hapşırık kesinlikle ağız mendil ile kapanarak yapılmalı, mendil çöpe kapalı bir şekilde atılmalı ve eller sterilize edilmeli.

*             Hastalar kesinlikle evden çıkmamalı ve dinlenmeli

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: EN
Çerez Kullanımı