COVID-19 Hastası İle Aynı Evde Yaşama Kuralları

1 Aralık 2020

Evde Covid-19 Hastası Varken Alınacak Önlemler

Korona virüslü hasta sayısı oldukça arttı.  Covid-19 enfeksiyonunun her evden bir kişinin hastalığa yakalanmaya başlamasına doğru evrildiğini belirten Acıbadem Taksim Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke Covid-19’lu bir hasta ile aynı ev ortamında kalınması halinde dikkat edilecek 10 altın kuralı anlattı;

 

İlk Şart Ayrı Odalarda Yaşamak

 

Covid-19 testi pozitif çıkan kişinin ayrı bir odada yaşamını sürdürmesi şart. Hastanın odasının kapısı her zaman kapalı olmalı, yemeğini tecrit edildiği bu odada yalnız yemelidir.

 

Odaya Asla Maskesiz Girilmemelidir

 

Kimse zorunlu olmadan hastanın odasına girmemelidir. Hasta kişi de zorunlu haller dışında odadan dışarıya çıkmamalıdır. Covid-19 pozitif olan kişinin odasına girilmek zorunda kalındığında odadaki herkesin hem ağzı hem de burnu kapatacak şekilde maske kullanması gereklidir. Kısa bir anlığına bile bu kural bozulmamalı sosyal mesafe korunmalıdır.

 

Banyo Kesinlikle Her Kullanımdan Sonra Temizlenmelidir

 

Hastaya mümkün ise ayrı bir banyo/tuvalet sağlanmalıdır. Eğer bu mümkün değil ise hastanın her banyo-tuvaleti kullanmasından sonra yer, yüzey, tuvalet, lavabo, çeşme muslukları ve duş alanı dezenfektan ile silinmeli ve temizlenmelidir.

 

Çamaşırları ve Yiyecek Eşyaları Ayrı Olmalı

 

Covid-19 test sonucu pozitif olan hastanın çamaşırları ve bardak, tabak, çatal, bıçak, kaşık vb. gibi kullandığı eşyalar ayrılmalıdır. Çamaşırları ayrı olarak ve makinede, yemek için kullandığı eşyalar da kullanım sonrası deterjan ve su ile makinada ya da elde yıkanmalıdır.

 

Ortak Alanlara Temastan Sonra Eller Yıkanmalı

 

Ev halkı eller ile ortak temas edilen yüzeylere temastan hemen sonra, yemek öncesi, yemek sonrası, tuvalet sonrası, yemek hazırlamadan önce yemek hazırladıktan sonra, Covid-19 pozitif kişinin eşyaları ile temas sonrası ve gerektiği her durumda 20 saniye boyunca eller sabun ve su ile yıkanmalıdır. El temizliği için gerektiğinde el antiseptiklerinden de yararlanılabilir.

 

Covid-19 Hastası Evde Maske Takmalı

 

Covid-19 hastası, bulunduğu odadan zorunlu olarak çıktığı her halde ağız ve burun kapalı olacak şekilde maskesini takarak ev içerisinde hareket etmelidir. En kısa süre de odasına dönmelidir.

 

Yüzeyler Sık Sık Temizlenmeli

 

Kapı kolları, elektrik düğmeleri gibi el temasının olabildiği tüm yüzeyler temas sonrası dezenfektan ve deterjanlı su ile silinmelidir.

 

Havlu Mutlaka Ayrı Olmalı

 

Havlu, el bezi vb. gibi bulaş riskinin yüksek olduğu eşyalardır. Normal durumlarda da evdeki herkesin havlusu ayrı olması en doğrusudur. Özellikle de evde Covid-19 hastası var ise, hiçbir şekilde havlu ortak kullanılmamalı. Ayrı bir havlu olmalı ya da kağıt havlu kullanması sağlanmalıdır. Kağıt havlu ve tuvalet kağıtları ayrı poşetler içerisine atılmalı ve sonunda ağzı bağlanarak çöp poşetlerine atılmalıdır.

 

Yastık Yüzleri Her Gün Değiştirilmeli

 

Covid-19 hastasının yastık yüzleri ve nevresimleri her gün değiştirilmeli ve en az 60 derecede yıkanmalıdır.

 

Ev Düzenli Havalandırılmalı

 

Covid-19 pozitif kişinin bulunduğu oda ve evin tüm alanları en az birkaç dakika ve belirli süre ile havalandırılmalıdır. Covid olmayan ev halkı kesinlikle ‘geçmiş olsun’ ziyaretine kimseyi kabul etmemelidir. Ev ziyareti bulaş riskinin en yüksek olduğu ortamlardan birisidir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: EN
Çerez Kullanımı