Okula Dönüş Kaygı ve Mutsuzluk Yapabilir

28 Ağustos 2020

Ebeveynler çocuklara nasıl yaklaşmalı?

Uzun bir pandemi dönemi sonunda aylardır okuldan uzak kalan çocuklarda uyum sorunu, öfke, kaygı ve mutsuzluk gibi duyguların  görülebileceği Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Klinik Psikolog Duygu Barlas tarafından ifade edildi.

Ders ortamı değişikliği uyum sorunu yaratabilir

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı açıklamayla 21 Eylül’de yüz yüze eğitimin başlayacağını belirten Duygu Barlas, “İlk olarak aylardır örgün eğitim sisteminden uzak kalan çocuğun derse katılım ortamı değişeceği için tekrardan sınıf ortamına uyum gösterme zorlukları yaşaması beklenebilir. Evinde bilgisayar karşısında ders dinlemeye alışan çocuğun tekrardan sınıf ortamına ve sınıfın kurallarına dönmesi sürecinde zorluklar baş gösterebilir” dedi.

Çocuğun uyum sağlaması zaman alabilir

“Çocuğun okulu ile evi arasındaki mesafe fazla ise çocuk tekrar okuluna ulaşmak için uzun mesafe yol gitme gibi bir durum ile karşı karşıya kalacaktır” diyen Duygu Barlas, “Bu yüzden, bir süredir eğitime bilgisayar üzerinden ulaşan çocuk tekrardan trafik gibi bir stresör ile tekrardan baş etme durumunda kalabilir. Ayrıca, pandemi sürecinde okul ve ev arasındaki mesafe ortadan kalktığı için çocuğun eğitim için uyanma saati de değişim göstermişti. Şimdi tekrardan daha erken bir saatte uyanması beklenen çocuğun bu konuda da uyum göstermesi zaman alacaktır. Üçüncü olarak uzun okul saatlerine uyum sorunundan söz edilebilir.” diye devam etti.

Çocuk öfkeli, kaygılı ve mutsuz olabilir

Barlas, “Öfke, kaygı, mutsuzluk gibi duygular görülebilir. Daha küçük yaşlarda uyku sorunları, hırçınlık, ağlama nöbetleri de gündeme gelebilir. Tekrardan yeni bir duruma uyum göstermeye çalışan çocuklarda bu duygular ve davranışlar başlangıçta doğal kabul edilebilir. Ancak zaman içerisinde uyumun gerçekleşmesi, olumsuz duygulanımda ve olumsuz davranışlarda azalma beklenir. Azalma gözlemlenmediği zaman mutlaka profesyonel bir yardım alınması önerilir” diye konuştu.

Çocuklara ne hissettikleri sorulmalı

Uzman Klinik Psikolog Duygu Barlas'ın, ebeveynlere tavsiyelerini; 

- Çocuklarının yaşadıkları duyguların ve davranışların böyle yeni bir başlangıç için doğal olduğunu kabullenmeliler,

- Okul açılmadan en az 1 hafta önce konu hakkında çocuklarla konuşmalılar,

- Çocuklarına mutlaka ne hissettiklerini sormalı ve duygularını anlayıp kabullendiklerini onlara göstermeliler,

- Çocukları ile okulların açılmasıkonuşulurken yaşanacak zorluklar ve onların bu durumu nasıl çözeceklerini konuşmalılar,

- Yeni düzenle ilgili uyum çalışmalarına konuşarak okullar açılmadan başlamalılar,

- Sınıfa uyum için öğretmenleri ile iletişime geçmekte faydalı olacaktır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: EN
Çerez Kullanımı