Çocuklarda Ciddiye Alınması Gereken Döküntüler

Çocukların ciltlerinde görülen döküntüler bazen başlı başına bir sorunken, zaman zaman da altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Çocuklarımızda görülen leke ve döküntüler ailelerin paniklemesine yol açabildiği gibi; son derece masum olabilirken bazen de en kısa sürede tıbbi destek alınmasını gerektirebiliyor.

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Perihan Çobanoğlu Saf, çocuklarda önemsenmesi gereken döküntüleri sıraladı ve önlemler hakkında bilgi verdi.

Viral Döküntüler; Tek Bir Hastalığa Bağlı Değil

Çocuklarda sıklıkla görülen viral döküntüler, genellikle birkaç gün ateşle beraber ya da ateş sonrasında ortaya çıkar. Çocuğumuzun gövdesinde belirgin hale gelen küçük kırmızı kabartılar tek bir hastalığa özgü olmadığından tanımlamakta mümkün olmuyor. Hastalık tipine göre farklılık gösterebiliyorlar. Örnek olarak; kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, 6.hastalık döküntüleri  çok rahat tanınabiliyor. Dr. Perihan Çobanoğlu Saf, bu durumda ailelerin paniğe kapılmasına gerek olmadığını belirterek şunları söylüyor: “Viral hastalıkların özel bir ilacı yoktur. Öncesinde sağlıklı olduğu bilinen birçok çocuk kendiliğinden atlatır ve iyileşir. Bazı durumlarda ailelerin endişelerini rahatlatmak adına kaşıntı ilaçları, ateş düşürücüler gibi ilaçlar başlanabilir. Ama bunların tedaviye bir etkinlikleri yoktur. Antibiyotiklerin ise hiç yeri yoktur. Yapılması gereken özellikle ateşinin yüksek olduğu dönemde ve sonrasında döküntü gerileyene kadar belirli aralıklarla hekim kontrolüdür. Viral döküntülere neden olan hastalıkların çoğu bulaşıcı olduğundan diğer çocuklardan uzak tutmak gerekir.”

Cilt Enfeksiyonları; Bulaşma Riski Var

Dr. Perihan Saf,   ‘impetigo’ denilen küçük sulu kabarcıkların birleşiminden oluşan cilt lezyonu gibi bazı mikropların direkt cilt üzerinde enfeksiyona neden olduğunu belirtti. Tipik özelliği altın sarısı kabuğu olan bu lezyonlar bulaşıcı olduğundan dikkat gerektiriyor. Mantar enfeksiyonlarını ise çoğunlukla yoğun pişikleri takiben görülür ve mantar kremleri kullanmak gerektiren döküntülerdir. Her pişiğe de hemen mantar kremi sürmek yarardan çok zarar getirebilir. Çocuktaki pişik iyileşmiyor ve minik  kabartılar olarak  yayılıyorsa bir çocuk doktoru kontrolüyle kreme başlamak gerekebilir.

Ürtiker; 6 haftadan Uzun Sürer İse Dikkat Edilmeli

Alerjik reaksiyon türlerinden biri olarak ürtiker çocuklarda sık görülen  bir döküntü çeşidir. Yaklaşık olarak bozuk para boyutlarında  birleşme eğiliminde olan kaşıntılı döküntüler 24 saat içerisinde solar ve yerine başkaları çıkar. Bazı durumlarda bir günde gerilemesine karşın bazen günlerce devam edebilir. Dr. Perihan Çobanoğlu Saf, “Genellikle ilaçlara, yiyeceklere, böcek ısırıklarına ya da bazı enfeksiyonlar sırasında görülebilir “6 haftayı geçmediği sürece alerjik ya da başka bir araştırma gerektirmez. Yapılması gereken bir çocuk hekiminin önerisi ile alerji ilaçları ve kremlerle ile kontrol altına almaktır. Çok sık tekrarlar ya da 6 haftadan uzun sürerse ayrıntılı araştırmayı hak eder” dedi.

Hangi Durumlar Acildir?

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Perihan Çobanoğlu aciliyet gerektiren durumları aşağıdaki şekilde sıraladı:

  • Çocukta hastalıklar sırasında görülen ve vücuda yayılan alacalı mermerimsi görüntü varsa. Çocuğun dolaşım sisteminde bir sorun olduğunu gösterdiği için acil hareket edilmeli.
  • Üzerine baskı uygulandığında solmayan ve genel olarak tek tek başlayıp yayılan morumsu birleşme eğilimindeki döküntüler de ciddi bir soruna işaret edebilir.
  • Yine  koşturup düşen kalkan her çocukta görülen ve ciddiye alınmayan cilt çürümesi denilen morluklar. Çocukta eğer vurmadan düşmeden ve kol-bacakların yanı sıra gövde gibi travmaya çok da açık olmayan yerlerde sıkça görülen morlukların da çok ciddiye alınması gerekiyor. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: EN
Çerez Kullanımı