Çocukları İnternet Bağımlılığından Koruma

05 Şubat 2020

Internet Nasıl Doğru Kullanılır?

Memorial Diyarbakır Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Uz. Psk. Özlem Soysal, internet nasıl doğru kullanılır konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Interneti tamamen yasaklamayın

Çocuklarımızın tablet, telefon gibi teknolojik aletleri iyi ve etkili kullanmaları sanıldığı gibi üstün zekalı olduklarının bir göstergesi değildir. Çocuklara telefon, tablet gibi aletleri tamamen yasaklamak ya da internet yasağı koymak doğru olmadığı gibi tamaen serbest bırakmak da doğru değildir. Belli bir denetim mekanizması çocuğun yaşına göre kurulmalı ve belirli sürelerde izin verilmelidir. Bu sayede çocuk çağın gerekliliklerine ayak uydurmakta sıkıntı yaşamaz.

Çocuklar teknoloji bağımlısı olurlarsa yalnızlaşıp sosyalleşemezler

Teknoloji bağımlısı ve sürekli ekrana bakan çocuklarda yaş gruplarına göre farklı belirtiler görülür. Çocukta dil ve konuşma becerilerine yavşa gelişme görülebilir. Seslenmelere karşı tepkisiz kalabilir. Dikkat eksikliği öfke kontrol sorunları, ebeveyn ve çevre ile ilişkilerde olumsuzluklar, okul hayatında sorun ve başarısızlıklar, çocuk büyüdükçe görülebilir. Ergenlikte sosyalleşememe, içe kapanma gibi sorunların yaşanması mümkündür.

Internet kullanımı kontrollü olmalıdır

2 yaş altı çocukların gelişimleri için TV, bilgisayar, internet uygun değildir. Okul öncesi çocuklardda günde 30 dakika yeterlidir ve bu süre geçirilmemelidir. İlkokulda ödevler hariç günde 45 dakika aşılmamalıdır. Daha ileri yaşlarda günde 1 saat uygundur. Lise çağına gelmiş gençler için günde 2 saat aşılmamalıdır. Burada anne babalar hem süreleri kontrol etmeli hem de içerikleri takip etmelidirler. Bu şekilde çocuklarını daha iyi anlayabilir ve yanlış ve kötü amaçlı eylemler ve içeriklerden koruyabilirler. Çocuklara internetin kontrol dışı kaldığında  zararları anlatılmalı gerekirse okulda bu konuda eğitim veren öğretmenlerden destek alınmalıdır. Bu konu anne babalar ve okul ile birlikte  hareket edilerek çocuklara katarılmalıdır..

Internet bağımlılığı nasıl engellenir?

1. Çocukları susturmak, yemek yedirmek için telefon ya da tablet gibi aletleri kullanmamalıyız.

2. Çocuğunuzun neden bağımlı olmaya başladığını anlamaya ve çocuğunuz tanımaya çalışın.

3. Çocuğunuza yakın olup neye ihtiyaç duyduğunu anlamaya aile ilişkilerinde sosyal ortamlarda nelerin eksik kaldığını ortaya koyun.

4. İnternet kullanım sürelerini belirleyip çocuğunuz ile paylaşın ve uygulayın.

5. İnternet kullanım programını yapın ve planlayın. Gerekirse destek grupları ve aile terapisi yöntemlerine başvurun.

7. Çocuklarınızın hobileri olsun, spor ve sanat dallarına yönlendirin.

8. Yapmak istediği ama yapamadığı aktiviteleri yazmasını isteyin. İnternet için sizden talepte bulunduğunda bu yazdıklarından birine yönlendirin.

9. Çocukalrın arkadaş çevresi olmasına ve onlarla bir araya gelecek ortamlar yaratılmasına destek olun.

10. Çocuğunuzun sosyal medya gibi sanal ortamlardaki arkadaş ve iletişimde olduğu kişileri öğrenin ve tanıyın. 

11. Güvenli internet uygulamasını bilgisayara kurun ya da kurdurun.

12. Çocuğunuzun interneti, bilgisayar bağımlılığını engelleyemiyorsanız kesinlikle bir uzmana danışın.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: EN
Çerez Kullanımı