İkiz Gebelikte Doğru Bilinen 6 Yanlış

20 Haziran 2020

İkiz Gebelikte Tehlike Arz Eden 6 Yanlış 

Acıbadem Altunizada Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Perinatolog Prof.Dr.Ahmet Nuri Danışman “Özellikle son yıllarda anne olma yaşının ilerlemesi ve kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almalarıyla birlikte ileri yaş gebeliklere sık rastlıyoruz. Tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerinin kullanılması da ülkemizde çoğul gebeliklerin yaygınlaşmasında önemli bir rol oynuyor. İkiz bebek bekleyen anne adaylarının bu süreçte hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığı açısından dikkat etmeleri gereken çok önemli noktalar var. Çünkü ikiz gebeliğin riski normal gebeliğe göre iki kat değil, yaklaşık 7 kat daha fazla oluyor” diyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Perinatolog Prof. Dr. Ahmet Nuri Danışman,  6 yanlışı şöyle anlattı;

1.İkiz bekliyorum diyerek daha fazla yemek!

DOĞRUSU: Aşırı yemek, bebeğe kazanç getirmediği gibi anneye yük oluşturur. Hem kendi hem de ikiz bebeklerin sağlığı için risk oluşturur tehdit ediyor. Kilo alımı kontrollü bir şekilde sık tartılarak, dengeli beslenerek, kaliteli proteinler alarak olmalı. Kırmızı et/tavuk/balık, yoğurt ve yumurta mutlaka tüketilmeli. Beslenme protein ağırlıklı olmalı ve karbonhidra azaltılmalı. Tuz ve şeker diyetten çıkarılıp, günde 3 litre su içilmeli

2.“Her şey yolunda” diyerek, gücü yetene kadar çalışmak!

DOĞRUSU:İkiz gebelikte erken doğum ihtimali yaklaşık 5 kat, düşük ihtimali % 30 daha fazladır. Gebelik tansiyonu, gebelik şekeri riski, gebelik zehirlenmesi normal gebeliğe nazaran daha fazla görülür.Rahim fazla gerildiğinden fıtık riski artıyor. 24. haftadan sonra risk arttığı için ikiz bebek bekleyen anne adayları işe ara vermeli, ‘dayanana kadar’ işe devam etmemelidir.

3.“İkisi bir arada büyür, iş hayatım bölünmez” diyerek ikiz bebek planlamak!

DOĞRUSU: Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Perinatolog Prof. Dr. Ahmet Nuri Danışman “Birkaç yıl arayla çocuk doğurup aynı süreci yaşayacağıma, yardımcı üreme teknikleri sayesinde ikiz gebelikle tek seferde halledeyim’ düşüncesi son derece tehlikeli ve yanlış. Çoğul gebelikte, bebeklerde gelişme geriliğinden yapısal sakatlıklara, erken doğumdan gebelik şekeri ve gebelik zehirlenmesine dek riskler daha çok görülüyor. Bununla birlikte ikiz gebelikte tek bebeği aldırayım şeklindeki yaklaşım da etik olmadığı gibi, son derece tehlikeli ve kabul edilemez bir yaklaşım” diyor.

4.“Tehlikeli olur” diye hareketten kaçınmak!

DOĞRUSU: Aksine düzenli 1 saatlik yürüyüş anne ve bebk için çok faydalıdır. Tempolu olması önemli değil, anne kendini zorlamamalı. Bu yürüyüşten sonra yatsa bile gebelik metabolizması 12-14 saat yüksek kalıyor. Ama yürüyüş yapmayıp hep yatmak son derece zararlı.  

5.Stresi yoğun şekilde yaşamak

DOĞRUSU: Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Perinatolog Prof. Dr. Ahmet Nuri Danışman, “Yoğun stres; anne ile bebeği birbirine bağlayan göbek kordonunu adeta büzüyor, bebek anne rahminde korkulu ve sinmiş bir pozisyona geçiyor. Stres ile bebeğimizi korkutmayalım” diyor. 

6.Ayda bir doktora gitmek!

DOĞRUSU: Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Perinatolog Prof. Dr. Ahmet Nuri Danışman “İkiz gebelerin, tekiz gebelere göre çok daha sıkı doktor takibinde olması gerekiyor, üstelik ikiz gebelik özel takip gerektiriyor. Bu nedenle ikiz gebelik takiplerini ayda bir yaptırmak doğru değil. Takip aralıklarını iki haftanın üzerine çıkartmamalı. Ayrıca ikiz gebelik özellikli bir durum olduğu için, özellikli izlem gerektirir. Ülkemizin eriştiği sağlık şartlarında imkanı olan her yerde perinatolog tarafından yapılmalı. İmkan olmayan durumlarda ise tecrübeli doğum hekimleri tarafından izlenmeli” diyor.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: EN
Çerez Kullanımı