Şaşılık Tedavisi İçin Çocuğunuzun Büyümesini Beklemeyin

Çocuklarda şaşılık, hem göz tembelliğine sebep olması hem de estetik sebeblerden psikolojik sorunlara yol açabilir. 

Her hastalık ve bedensel problemde olduğu gibi şaşılık tedavisinde de  erken teşhis yaşanan sorunların daha kolay çözülmesini sağlıyor.  Memorial Ataşehir Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Kemal Arıcı, şaşılık ve tedavi yöntemleri hakkında aydınlatmalarda bulundu.

Çocuğunuzun gözlerini doğumdan hemen sonra bir uzmana kontrol ettirin

Özellikle ailesinde şaşılık geçmişi olan anne babaların çocuklarını yakından gözlemlemesi ve doğumdan hemen sonra bile şaşılık probleminin yaşanabileceğini bilerek erken teşhis için hazırlıklı olması gerekmektedir. Ailede şaşılık öyküsü olması yanı sıra; erken doğum veya düşük kilo ile doğan çocuklarda şaşılık daha fazla görüldüğünden dolayı göz muayenelerinin bebek doğduktan hemen sonra  yapılabildiğinin bilinmesi gereklidir. Erken yaşta geçirilen havale ve travmaların da şaşılık riskini arttıran faktörler arasında olduğunu da belirtmek gerek.

Gözdeki küçük kaymaları bile ihmal etmeden hekime danışın

Şaşılığın ilk ibaresi, gözlerin paralelliğini bozulmasıdır. Güneşli ortamlarda bir gözünü kısma, başın veya yüzün bir yöne çevrilmesi gibi hareketler şaşılık belirtisi olabilecek ibarelerdir. Çocuğunuzun gözünde görülen en küçük kayma şüphesi bileciddiye alınıp bir uzmana başvurulmalıdır.

 

Cep telefonu veya tablet gibi  aletler şaşılığa neden olur mu?

Çocukların; televizyon, bilgisayar, telefon veya tabletleri  uzun süreler izlemeleri şaşılığa neden olmasa da  miyopi gibi kırma kusurlarının hızlı artışına sebeb olabilmektedir. Çocukların bu tür ekranlı araçları izlerken 20 dakikada bir 20 saniye süreyle  uzağa bakması ve çok yakından izlememesi kırma kusurlarının artışını engellemede ve göz yorgunluğunun önlenmesi için uygulanması gereken önemli hareketlerdir. 

Kapama tedavisi ilerlemeyi önleyebilir

Görme kaybını engellemek amacıyla numaralı gözlük kullanımı ile birlikte, gözde oluşan tembelliğin giderilmesi için de kapama tedavisi uygulanır. Kapama tedavisinde iyi gören göz  kapatılarak, tembel gözün çalıştırılması planlanır.

 

Şaşılık ameliyatı görme sorunlarının tedavisinin hızlanmasına yardımcı olabilir.

Şaşılık ameliyatı genellikle gözlük ve kapama tedavilerinden sonra tercih edilmekle birlikte;  erken dönemde (ilk 6 ayda) ortaya çıkan şaşılıkta daha erken dönemde de (2 yaş öncesi) şaşılık ameliyatı uygulanabilmektedir. Şaşılık ameliyatı, göz dışı denilen cerrahi bir operasyondur. Gözü hareket ettiren kasların yeri veya boyutu değiştirilerek gözün orta noktaya gelmesi amaçlanmaktadır. Her yaşta şaşılık ameliyatı yapılabilmektedir. Okul öncesi  çözülmesi görsel ve psikolojik açıdan önemlidir. Çocuğun eğitim başarısı ve özgüveni gelişmesi açısından çok önemlidir.

Şaşılık ameliyatının görme problemlerine bir faydası yoktur.

Şaşılık ameliyatları ile ilgili en çok sorunlan soru gözün içine bir zarar gelip gelmeyeceğidir. Şaşılık ameliyatları göz küresinin dışında sadece göz hareketini sağlayan kaslara uygulanan ameliyatlardır.  Gözün orta noktaya getirerek paralelliğin ve estetiğin sağlanmasının hedeflenir ve bu sebeple şaşılık ameliyatı sonrası, görme kusurlarının artması veya azalması mümkün değildir. Görme kusurlarının tedavisinde  gözlük ve kapama tedavileri uygulanır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: EN
Çerez Kullanımı