Çocuklarda Kahvaltı Alışkanlığı

17 Şubat 2020

Kahvaltı Alışkanlığı Çocuklarda Akademik başarıyı Arttırıyor

Beslenme ve sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, toplumu bu konuda doğru, güncel ve bilimsel bilgilerle buluşturmak için 2009 yılında kurulan Sabri Ülker Vakfı, kahvaltı konusunda önemli bilgleri paylaştı.  

Kahvaltı yaparak güne zinde başlanır

Güne iyi başlamak için gerekli besin ve enerji ihtiyacını kahvaltı karşılar. Öğrenme ve okul performansına destek olan kahvaltı yetersiz beslenen çocuklar için daha da önemli olmaktadır. Kahvaltı atlandığı taktirde beynin enerji kaynağı glikoz sağlanamaz ve yorgunluk, baş ağrısı, dikkat eksikliği ve algılama sorunları ortaya çıktığı gibi bağışıklık sistemi de zayıflar.. Kahvaltı yapmayan çocukların problem çözme yetenekleri azalır ve başarılı olamazlar. 

Çocuklara Kahvaltı Alışkanlığı Kazandırma

Kahvaltı yapmama sebeplerinin başında çocukların sabah geç kalkması, uyanmakta zorlanması, ailecek kahvaltı yapma alışkanlığı olmaması gelmektedir. Çocuklar 3 yaşından itibaren anne babayı gözlemler ve taklit ederler, bu sebeple nasihat vermek yerine davranışı göstermek yani öncelikle ebeveynlerin çocuklara iyi örnek olması gerekmektedir.

Erken kalkıp çocuklarla birlikte kahvaltı hazırlamak, yeni tarifler denemek çocuklara cazip gelebilir. Çocuklar kendi yaptıkları yiyecekleri mutlulukla yiyebilirler. 

İdeal kahvaltı neler içerir?

Yumurta, süt ve süt ürünleri, tam tahıllı ekmek, sebze, meyve, sıkılmış meyve-sebze suyu gibi hem enerji verecek hemde minerali vitamin, protein gibi ihtiyaçları karşılayacak bir kahvaltı çocukların makro ve mikro besin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. 

Örnek kahvaltı menüleri;

  • Bir bardak süt, bir dilim beyaz peynir, 5-6 adet zeytin, bol domates, salatalık, yeşillik ve 1-2 dilim tam tahıllı ekmek.
  • Bir bardak süt, bir yumurta, 5-6 adet zeytin, bir dilim reçelli ekmek ve bir adet mandalina.
  • Bir bardak süt, fındık-fıstık ezmeli iki dilim tam tahıllı ekmek, 1-2 adet mandalina ya da 1 elma.
  • Bir bardak taze sıkılmış meyve suyu, tahin-pekmez, 2 adet ceviz, iki dilim tam tahıllı ekmek, 1 adet armut

Sabri Ülker Vakfı:

Sabri Ülker anısına kurulmuş Vakıf, beslenme ve sağlık konularında topluma bilimsel ve doğru bilgileri aktarmak üzere faaliyet göstermektedir.  Sabri Ülker Vakfı, Avrupa Beslenme Vakıfları İletişim Platformu’nun Türkiye’den tek üyesidir. 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: EN
Çerez Kullanımı